Det kan virke enkelt å bare følge noen rundt i noen dager for å lage en dokumentar. Eller å skulle følge familien sin for å lage en film om dem. Det er ikke så enkelt. Det produseres ofte flere dokumentarer hvert år enn filmer og tv-serier. Slike dokumentarer er relativt krevende, men fordelen er at investeringssummen ofte er vesentlig lavere. Man behøver ikke å betale for skuespillere eller for andre spesielle kulisser. I alle fall ikke til vanlig, noen unntak finnes alltid.

En spennende historie

Det holder ikke å gå rundt med et kamera på skulderen og tro at den gode historien faller ned i fanget ditt. Man må først begynne med en ide, en problemstilling eller en historie. Så må denne ideen utvikles videre. Dette krever planlegging og en villighet til å spørre og grave litt ekstra. Historien kan begynne med et enkelt spørsmål som så kan bli videreutviklet gjennom dokumentaren. Ofte vet ikke dokumentarskaperen hvor historien vil ta dem.

God planlegging

Det er svært viktig å tenke nøye igjennom hva man ønsker å oppnå med dokumentaren. Ønsker man å skape en diskusjon rundt et emne slik som bærekraftig utvikling? Eller er det mer et behov for å vise frem ukjente sider ved en kjent person eller en kjent lokalhistorie eller er det noe annet? Mulighetene er mange, men det krever at man planlegger godt. Hvis man ikke planlegger godt så kan man ende opp med å rote seg inn i sidespor som ikke belyser saken på en god nok måte. Dette vil svekke dokumentaren og er en feil som mange dokumentarskapere gjør. Med mer erfaring blir man flinkere til å se de store linjene og lage gode dokumentarer.

Kameravinkler og filmteknikk

Mange unge dokumentarskapere har store visjoner, men de mangler den tekniske kompetansen til å kunne utnytte hver eneste lysflekk og hver eneste vinkel. Ofte så legger de mer jobb i å skrive historien og gjøre alle bakgrunnsundersøkelsene også glemmer de den siste brikken. Det er viktig å vite hvordan man skal bruke kamera på den beste mulige måten. Man må finne de beste mulige vinklene, lysforholdene og annet. Dette er noe som kan læres, men det er også noe som må erfares. Jo flere filmer man lager, jo mer vil dette komme automatisk. Ulempen er selvsagt at dette tar tid og de første filmene kan være vanskelig å få solgt, ergo mangler man midler for å gå videre. Heldigvis er det mange dokumentarfilmerskapere som er mer enn villig til å la nye regissører få lov til å prøve seg frem sammen med den mer erfarne regissøren. Dette er en god mulighet for begge partene. Den nye regissøren får muligheten til å prøve seg og den erfarne regissøren får ekstra hjelp.